loading..

 

Millioner af undergrundsblade 


Under 2. Verdenskrig blev der indført censur i hele det besatte Europa. Undertrykkelsen af ytrings- og trykkefriheden og nazisternes propaganda førte til et stort behov for frie medier. Derfor blev en fri undergrundspresse overalt et vigtigt led i modstanden.

I Danmark udsendte modstandsgrupper fra 1941 til befrielsen op imod 25 millioner illegale blade til danskerne. De undergravede censuren. Samtidig var undergrundsbladene kampskrifter, der skulle påvirke befolkningens holdninger og få danskerne til at sympatisere med modstandskampen og afvise nazismen og samarbejdspolitikken med Tyskland. 

Den illegale presse bragte vigtige nyheder og analyser – samt satiretegninger, fotos, vitser, digte mm. Men dertil var der også grove udhængninger, og de vanskelige arbejdsvilkår medførte fejl og angreb på uskyldige. 

På dette websted kan du læse to af de vigtigste blade, nemlig Frit Danmark og De frie Danske i fuld længde. Via indekset er det muligt at søge i begge blade på personer, steder osv. Desuden kan du læse det illegale Information, der 1943-45 var undergrundspressens nyhedsbureau, og bruge et indeks til Information.

Er du folkeskoleelev, går i gymnasiet, HF eller er studerende på jagt efter kilder, så gå til Temaer. Her finder du introduktioner til en række emner fra undergrundspressen – fx selve de illegale blade , Tyskerpiger eller emnerne fra Folkeskolens Historiekanon 29. august 1943 og Jødeaktionen  – sammen med udvalgte kilder fra mange forskellige illegale blade, arbejdsspørgsmål og tværfaglige opgaveforslag.


Websitet er skabt af Historisk Samling fra Besættelsestiden og muliggjort via støtte fra Undervisningsministeriets Tips- og Lottomidler og Frihedsmuseets Venners Fond.